Hvorfor Art stories?

Konceptet

I Art Stories bruger vi kunsten som udgangspunkt til at fortælle historier om emner, der for børn kan være svære at forholde sig til. Med tekster og illustrationer i børnehøjde, hjælper vi med at sætte ord og billeder på det børnene synes er svært at tale om. Ved at invitere børnene ind i et eventyrligt univers, hvor det er dyr, der har menneskelige egenskaber, har vi mulighed for at komme tættere på, end hvis vi fortalte samme historie med mennesker.

Alle børn vil kunne genkende noget af sig selv i den enkelte figur og vi kan italesætte de udfordringer og problematikker, som børnene står overfor, uden fordomme og uden at generalisere menneskelige karakterer eller det enkelte barn. Når det er dyr, vi taler om, kan vi tillade os at overdrive de enkelte problematikker og dermed forenkle historierne. Det er eksempelvis bæveren med de store fortænder, som knækker en tand; grævlingen, som prutter med dårlig mave eller haren, som har ondt i ørerne. Ydermere gør dyreuniverset det muligt for os at bruge humor, hvilket letter stemningen i historierne og giver smil på læben på trods af, emnet måske er med en trist eller svær baggrund.

To sider af samme historie

Art Stories indvirken i venteværelset:

Scenarie 1:

Forestil dig det ængstelige barn, som skal med sin forældre til lægen.
I venteværelset sidder der allerede patienter med hver deres udfordring og stemningen er i forvejen trygget. Barnet, som kommer ind i venteværelset, er utryg og usikker på, hvad det er, der skal ske. Måske har barnet ondt og overskuddet er ikke stort. Stemningen i venteværelset hjælper ikke på barnets usikkerhed og barnet græder højlydt og kan ikke finde ro. De andre patienter forsøger at være overbærende, men med de udfordringer, de hver især sidder med, synes de heller ikke, det er behageligt at sidde i venteværelset og vente på tur. Det giver uro i hele rummet og stemningen er trykket. Da det bliver barnets tur til at komme ind til lægen, tager det ekstra tid for lægen at skabe tillid. Barnet sidder på skødet af sin forældre og det er svært for lægen at gennemføre undersøgelsen. Barnet får den tid hos lægen, der er behov for, men dette giver forsinkelser resten af dagen, som både påvirker lægen og patienterne.

Scenarie 2:

I venteværelset møder barnet en historie, som hænger på væggen. Barnet bliver fanget af billederne og den voksne læser historien sammen med barnet. Historien handler om Silke Skildpadde, som synes det er lidt farligt at komme til læge. Men heldigvis er lægen sød og hjælpsom og Silke bliver glad igen. Det giver barnet en tryghed at kunne genkende sig selv i historien og barnet falder til ro i venteværelset. De andre patienter i venteværelset trækker på smilebåndet af det søde barn, som glad snakker med de voksne om de søde dyr og at Silke fandt ud af, det slet ikke er farligt at gå til læge. Inde i konsultationen kan barnet straks genkende Silke Skildpadde, som hænger på væggen og falder hurtigt i snak med lægen om, at Silke var ked af det, men heldigvis blev glad igen. Barnet sidder på skødet af sin forældre og lader lægen foretage undersøgelsen uden de store protester og lægen er klar til næste patient, som planlagt. Resten af dagen foregår planmæssigt uden de store forsinkelser, hvilket giver ro og overskud til de efterfølgende patienter.

Følg os på social media

Har du spørgsmål? Kontakt os, så vil vi svare dig hurtigst muligt. ​